Tips voor het zo lang mogelijk koel houden van uw passieve koelbox

Met de zomer in aantocht, kijken we reikhalzend uit naar de mogelijkheid om weer gezellige uitjes te maken. Een dagje strand, een campingavontuur of een gezellige barbecue met vrienden; het kan allemaal weer. En bij deze uitstapjes mag een goede koelbox of koeltas natuurlijk niet ontbreken. Maar hoe zorg je er nu voor dat je passieve koelbox of koeltas optimaal en langdurig koel blijft? Gelukkig hebben we enkele handige tips voor je, zodat je zelfs tijdens de warmste dagen volop kunt genieten en profiteren van je koelbox of koeltas.

1. Kies de juiste koelbox

Een koelbox is meestal geïsoleerd en houdt daardoor zowel warmte als kou vast, let wel het type isolatie heeft natuurlijk enorme invloed op de koelbox prestaties.De koelprestatie van een koelbox hangt sterk af van de kwaliteit ervan. Wanneer je kiest voor een goedkope koelbox, die nauwelijks tot geen isolatie heeft, is de kans groot dat de prestaties teleurstellend zijn in vergelijking met een koelbox van een gerenommeerd A-merk. Het type isolatie dat in een koelbox wordt gebruikt, heeft de grootste invloed op de kwaliteit. Om de beste koelprestaties te bereiken, wordt een koelbox met een isolatielaag ten zeerste aanbevolen (lees hier alles over isolatie). 

Daarnaast is het van belang om naast de gewenste inhoud van uw koelbox of koeltas de overgebleven ruimte zoveel mogelijk te vullen met ijs of koelelementen om ruimtes met lucht tot een minimum te beperken. Lucht warmt namelijk een stuk sneller op, dus zo verliest u onnodig koelvermogen. Een veelgemaakte fout is dan ook om een te grote koelbox te gebruiken, hier is dan veel loze ruimte (lucht) waardoor het koelvermogen drastisch verminderd. 

De ideale situatie voor een uitstekend werkende koelbox is dan ook ⅓ deel inhoud en ⅔ deel aan ijs of koelelementen. Dit is natuurlijk de ideale situatie die in praktijk vaak niet wordt gehaald, maar hoe meer u hier rekening mee houdt hoe beter de koelprestaties.

2. Koel uw koelbox vooraf

Als uw koeler op een warme plaats wordt opgeslagen, zoals op zolder, in de kofferbak, garage of schuur dan zal het de warmte van de omgeving absorberen en vasthouden. Als de koelbox of koeltas vervolgens in gebruik wordt genomen en etenswaren of drinken gekoeld dient te worden, zal eerst die warmte die in de koeler is opgeslagen, moeten worden tegengegaan, waardoor ijs of koelelementen een stuk minder effectief werken. Kortom u verliest dus koelvermogen en uw etenswaren en drinken blijven minder lang koel.

Om dus zo optimaal mogelijk gebruik te maken van uw koeler is het aan te raden om deze de nacht voor gebruik al op een relatief koele plek te zetten, idealiter met een zak ijs of gekoelde koelelement erin, om de ingesloten hitte te helpen verminderen. Hierdoor zal de koeler de volgende dag dan ook direct ook beginnen met koelen. 

Vooral bij situaties waarbij de koelbox echt ijs moet houden of bij meerdaags gebruik van de koeler is deze tip aan te raden.  

3. Koel de inhoud vooraf

Voordat u de koelbox in gebruik neemt, zet uw dranken of etenswaren in de koelkast of diepvries. Als de inhoud van uw koelbox al koud is, gaat het ijs of de koelelementen langer mee omdat de inhoud dan direct koel gehouden kan worden.

4. Houdt uw koelbox koud tijdens gebruik

Indien mogelijk zoek tijdens gebruik een koele, schaduwrijke plaats voor uw koeler. Houdt deze uit direct zonlicht, zodat het ijs of koelelementen langer mee gaan. Open uw koeler niet meer dan absoluut noodzakelijk is en sluit de vergrendelingen wanneer u ze niet gebruikt om zolang mogelijk de warmte buiten te houden.

Om het koelvermogen van uw koelbox of koeltas te verlengen is het aan te raden om gebruik te maken van ijs of koelelementen.  Zorg ook dat de ijsblokken of koelelementen boven op de producten worden geplaatst, dit omdat koude lucht daalt en dus het koelvermogen verbeterd als het bovenin wordt geplaatst. 

5. Gebruik uw koelbox slim

Indien mogelijk zet uw koelbox of koeltas tijdens op een zo koel mogelijke plek,  bij voorkeur in de schaduw. Door de koeler uit direct zonlicht te houden zal het ijs of de koelelementen de koelbox of koeltas langer koelen. Open uw koeler ook zo min mogelijk, elke keer als een koelbox of koeltas wordt geopend ontsnapt er koude lucht en komt er warme lucht in de koeler, wat nadelig is voor het koelvermogen. 

Als u ijsblokken hebt gebruikt, laat het smeltwater dan staan in uw koelbox. Dit omdat vocht beter koelt dan lucht en uw producten dus langer koud blijven, vandaar het advies om het smeltwater erin te laten. Heeft u etenswaren of andere producten die expliciet niet nat mogen worden stop deze dan in een zakje of mandje. 

Voor koeltassen of koelrugzakken, zijn opnieuw bevriesbare koelelementen of koelmatten zeer effectief zonder dat alles nat wordt i.v.m. smeltend ijs.

Met deze tips zou je in staat moeten zijn om de inhoud van je koelbox zo lang mogelijk koel te houden, waardoor je langer kunt genieten van gekoelde drankjes en vers voedsel tijdens verschillende activiteiten.