lazyload

Weet u niet precies of u nu het beste een elektrische koelbox of een passieve koelbox moet aanschaffen? Wij leggen u de verschillen haarfijn uit zodat u de koelbox vindt die het best aansluit bij uw wensen.

Passieve koelboxen

Passieve koelboxen zijn koelboxen die uw levensmiddelen zolang mogelijk op dezelfde temperatuur houden doormiddel van een uitstekende isolatie. Igloo koelboxen zijn 3 dubbel geïsoleerd, waarbij de harde buiten- en binnenwanden worden opgevuld met schuim waardoor de koelbox lang temperatuur vasthoud. Bij sommige modellen gaat Igloo nog een stapje verder, dan wordt de koelbox uitgerust met Maxcold isolatie, Ultraterm technology, UV-remmers, Cool riser technology of een combinatie hiervan.  

Sommige Igloo koelboxen zijn zelfs zo goed geïsoleerd dat deze tot wel 5 dagen ijs kan houden bij een buitentemperatuur van 30°C. Omdat ijs niet altijd ideaal is in combinatie met etenswaren biedt Igloo ook verschillende koelelementen, flexibele koelmatten en gelpacks. Naast de isolatie zijn het openen van de deksel en hoe vol de koelbox zit belangrijke factoren voor het vasthouden van de temperatuur. Voor de beste werking van de koelbox geldt hoe voller hoe beter, lege plakken warmen immers sneller op. Voor het opvullen van lege plekken bieden Igloo’s flexibele koelmatten en Gelpacks een uitstekende oplossing.

Passieve koelboxen zijn overal te gebruiken omdat er geen stroomaansluiting vereist is en zijn dus makkelijk mee te nemen naar het strand, de camping of op de boot. Zelfs als u veel wilt meenemen hoeft dat geen probleem te zijn door het ruime aanbod van grote koelboxen voorzien van wielen, waardoor u zelfs met een grote koelbox makkelijk naar het strand gaat.

Daarbij zijn de sterke passieve koelboxen goed te gebruiken als bekerhouder, tafel of zelfs als zitje.

Plus- en minpunten van passieve koelboxen

  • Makkelijk mee te nemen
  • Licht om mee te nemen
  • Overal te gebruiken
  • Koelt uitstekend, ook bij hoge temperaturen
  • Verliest koelvermogen na verloop van tijd

Actieve koelboxen

Active koelboxen zijn koelboxen die de inhoud koelen door gebruik te maken van een krachtbron. U heeft dus geen ijs of koelelementen nodig om de inhoud koel te houden. Wel dient de koelbox aangesloten te zijn op een krachtbron. Binnen actieve koelboxen kunnen we onderscheidt maken tussen compressor- , absorptie- en thermo-elektrische koelboxen.

Igloo’s Iceless

De Iceless serie zijn zogenoemde thermo-elektrische koelboxen. Dat wil zeggen dat deze koelboxen geen gebruik maken van vloeistoffen om de inhoud te koelen maar van elektriciteit. De elektriciteit wordt door twee verschillende metalen geleidt waardoor er warmte wordt onttrokken bij één metaal, deze warmte komt vervolgens vrij bij het andere metaal. Dit zorgt er voor dat de warmte uit het gekoelde deel van de Iceless wordt gehaald en wordt weggevoerd naar de buitenzijde van de koelbox. De Iceless serie komt met een 12 volt sigarettenplug maar is met een omvormer ook aan te sluiten op netstroom (220v /230v).

Door het gebruik van elektriciteit maakt dit type koelbox relatief weinig geluid voor een actieve koelbox. De Iceless koelboxen koelen standaard 20 graden onder de buiten temperatuur, waardoor deze elektrische koelboxen ideaal zijn voor onderweg in de auto of op de camping.

Plus- en minpunten van elektrische koelboxen

  • Geen ijs nodig
  • Te gebruiken op 12v sigarettenaansteker en de meeste elektrische koelboxen ook op netstroom (220v /230v)
  • Koelvermogen is gerelateerd aan de omgevingstemperatuur
  • Elektriciteit is vereist
  • Een elektrische koelbox is meestal niet compleet stil