Het prijsverschil in koelboxen verklaard

Koelboxen komen in alle verschillende maten, vormen en kleuren en tal van verschillende merken. Maar waarom is de ene 30 liter koelbox nou € 30,- en de andere € 130,-?! Dit heeft, zoals u misschien wel dacht, te maken met de kwaliteit van de koelbox. Maar wat betekent dat kwaliteitsverschil in de praktijk? De grootste verschillen in gerenommeerde merken en prijsvechters zitten bij koelboxen in het materiaal, type isolatie en de extra’s.

Materiaal en design 

De meeste koelboxen worden gemaakt van kunststof. Het soort kunststof wat wordt gebruikt, heeft direct effect op de kwaliteit en stevigheid van de koelbox. Naast kunststof worden er ook koelboxen gemaakt van RVS en pulp. De vorm (het design) van de koelbox heeft ook invloed op het koelvermogen van een koelbox. Waar goedkope koelboxen vaak makkelijke rechthoekige vormen hebben, zijn koelboxen van A-merken vaak rond. Op deze manier wordt het contact met de ondergrond geminimaliseerd, wat als voordeel heeft dat de koelbox minder snel opwarmt.

Isolatie

Er zijn binnen de koelbox branche grofweg vier manieren van het isoleren van de koelboxen, het type isolatie gebruikt in een koelbox heeft het grootste effect op de prijs. 

  1. Geen
    In dit geval is de kunststof constructie van de koelbox tevens de isolatie van deze koelbox. Zoals u misschien kan verwachten is dit niet een hele goede isolatie waardoor dit soort koelboxen ook niet een heel lang koelvermogen hebben.
  1. Lucht
    Isolatie via lucht wil zeggen dat tussen de binnen en buitenwand van de koelbox enkel lucht zit als isolatie voor de koelbox. Hoewel deze holle ruimte er zeker voor zorgt dat de inhoud van de koelbox langer koel blijft is ook hier de koelingsperiode zeer gelimiteerd.
  1. Piepschuim
    Dit is de isolatie die de meeste ‘mid-range’ koelboxen hebben, bij deze techniek wordt de holle ruimte tussen de binnen en buitenwand opgevuld met piepschuim platen. Omdat piepschuim een vrij goed isolatiemateriaal is, houdt het de warme buitenlucht goed uit de koelbox en is het koelvermogen van deze koelboxen dan ook een stuk beter. Omdat het piepschuim als plaat in de koelbox wordt verwerkt zit het niet overal tussen de wanden en zijn de (ronde) hoeken vaak niet geïsoleerd.
  1. Schuim
    De laatste optie is isolatieschuim, dit wordt tussen de wanden van de koelbox gespoten zodat deze volledig wordt opgevuld, in zelfs de moeilijk te bereiken hoekjes. Hierdoor is de koelbox optimaal geïsoleerd waardoor de langst mogelijke koelperiode kan worden gegarandeerd. Door te spelen met de dikte van de isolatielaag kan de koelperiode worden beïnvloed. Igloo voorziet haar koelboxen standaard van isolatieschuim.

Schuimisolatie

Extra’s

Waar A-merken zich naast isolatie mee onderscheiden, zijn de extra’s die deze merken aanbieden bij koelboxen. Wat bedoeld wordt met extra’s, zijn functies die niet noodzakelijk zijn voor een koelbox maar die het gebruiksgemak van de koelbox een stuk verbeteren. Zo bieden sommige modellen naast schuimisolatie ook nog een UV beschermende coating voor extra koelvermogen. Ook is de binnenkant van de koelbox vaak nog bewerkt waardoor geuren en vlekken geen kans maken in uw koelbox.