lazyload

De zomer is weer gearriveerd en nu langzamerhand de Corana/COVID maatregelen versoepelt worden, is het eindelijk weer tijd voor uitjes, dagjes strand, naar de camping gaan of een BBQ. Allemaal activiteiten waarbij uw koelbox of koeltas onmisbaar is, dus hier een paar tips om de inhoud van uw passieve koelbox koud te houden!

1. Koel uw koelbox vooraf

Uw koelbox is geïsoleerd en houdt daardoor zowel warmte als kou vast. Als uw koeler op een warme plaats wordt opgeslagen, zoals op een warme zolder, kofferbak, garage of schuur dan zal het de warmte van de omgeving absorberen en vasthouden.

Als een koeler die in een warme omgeving heeft gestaan onmiddellijk met etenswaren of andere gekoelde goederen wordt gevuld, dan zal het ijs of de koelelementen eerst de warmte moeten tegengaan die is opgebouwd binnen de geïsoleerde wanden, waardoor het ijs sneller smelt of uw koelelementen minder goed koelen. Kortom u verliest dus koelvermogen en uw etenswaren en drinken blijven minder lang gekoeld.

Voordat u gaat inpakken, raden we aan om uw koelbox de nacht ervoor te koelen door deze op koele plaats te bewaren, idealiter met een zak ijs erin om de ingesloten hitte te helpen verminderen.

2. Koel de inhoud vooraf

Voordat u de koelbox in gebruik neemt, zet uw dranken of etenswaren in de koelkast of diepvries. Als de inhoud van uw koelbox al koud is, gaat het ijs of koelelementen langer mee omdat het de inhoud niet ook nog eerst afgekoeld moet worden.

3. Houdt uw koelbox koud tijdens gebruik

Vul uw koeler met grote blokken ijs (vermijd geplet of druipend ijs) of gebruik koelelementen. Het gebruik van grote ijsblokken (of grote bevroren flessen water, koelelementen) helpt het ijs retentie te verlengen. Zorg ook dat de ijsblokken of koelelementen boven de producten worden geplaatst, dit omdat koude lucht daalt en dus het koelvermogen verbeterd.

Vul uw koelbox naast de gewenste inhoud zoveel mogelijk ijs of koelelementen om ruimtes met lucht tot een minimum te beperken. Veel ruimtes met lucht zorgen ervoor dat het ijs of de koelelementen sneller gaan smelten. Eén ijsblokje in een koelbox zal immers veel sneller smelten dan een grote zak met ijsblokjes omdat er dan namelijk minder (warme) lucht gekoeld hoeft te worden dan bij één ijsblokje. De ijsblokjes hoeven namelijk minder (warme) lucht te koelen dan één ijsblokje. Om een ideaal werkende koelbox te hebben geldt het advies  dan ook ⅓ inhoud en ⅔ deel aan ijs of koelelementen.

4. Gebruik uw koelbox slim

Indien mogelijk zoek tijdens gebruik een koele, schaduwrijke plaats voor uw koeler. Houdt deze uit direct zonlicht, zodat het ijs of koelelementen langer mee gaan. Open uw koeler niet meer dan absoluut noodzakelijk is en sluit de vergrendelingen wanneer u ze niet gebruikt om zolang mogelijk de warmte buiten te houden.

Als u ijsblokken hebt gebruikt, laat het smeltwater dan staan in uw koelbox. Dit omdat vocht beter koelt dan lucht en uw producten dus langer koud blijven, vandaar het advies om het smeltwater erin te laten. Heeft u etenswaren of andere producten die expliciet niet nat mogen worden stop deze dan in een zakje of mandje.

Tip: voor koeltassen of koelrugzakken, zijn opnieuw bevriesbare koelelementen of koelmatten zeer effectief zonder dat alles nat wordt i.v.m. smeltend ijs.