Hoe haal ik vervelende luchtjes uit mijn koelbox?

Het kan voorkomen dat u na een weekendje weg vergeten bent om de koelbox uit te pakken, na een lange tijd de koelbox van de zolder of een andere opslagplek haalt en de box niet meer helemaal fris is. Wellicht heeft u vis of iets anders met een sterke geur vervoerd, waardoor er een vervelend geurtje is blijven hangen in de koelbox. In deze blog leest u de beste manieren om vervelende luchtjes uit uw koelbox te halen.

1. Laat de koelbox een aantal dagen luchten

De meest voor de hand liggende optie is meteen ook de makkelijkste, maak de koelbox helemaal leeg en maak deze met een warm sopje schoon. Als hierna de koelbox nog steeds niet helemaal fris ruikt, laat deze dan een aantal dagen buiten droog in de zon luchten.

2. Gebruik geurabsorbeerders/ geurvreters

Gebruik geurabsobeerders zoals actieve houtskool, vanilla extract of kattenbakvulling en laat dit, terwijl de koelbox gesloten is enkele dagen in de koelbox staan. Voor nog betere werking kunt u de binnenkant van uw koelbox ook nog insmeren met vanilla extract middels een doekje. U laat dan het doekje na het insmeren in de koelbox als  geurabsorbeerder/ geurvreter en laat de koelbox een dag gesloten staan.

3. Als niets verder helpt, gebruik dan een mengsel van bleek

De volgende oplossing is niet milieuvriendelijk en kan gevaarlijk zijn. Voor uw eigen veiligheid doet u het onderstaande oplossing beschut buiten of in een ruimte met genoeg ventilatie. Gebruik deze techniek dus alleen bij echt hardnekkige geuren.

Als na het luchten er nog steeds een vervelend luchtje binnen de koelbox hangt dan kunt u als laatste redmiddel een mengsel van bleek en water maken. Gebruik een mengsel bestaande uit ⅕ deel bleek en ⅘ deel water. Stop de mengsel in een (planten)spuit en spuit een dun laagje aan de binnenkant van de koelbox. Laat het 8 uur lang geopend staan en spuit nogmaals een laagje aan de binnenkant van de koelbox. Herhaal dit 2 tot 3 dagen als het nodig is.

LET OP: Doe dit niet als uw koelbox voorzien is van een antibacteriële beschermlaag aan de binnenkant! Er is namelijk kans dat deze door bleek wordt aangetast.

De beste oplossing is uiteraard voorkomen dat vervelende geurtjes de kans krijgen. Probeer etenswaren altijd verpakt in de koelbox te leggen. Na gebruik leegt u de koelbox en maakt u het schoon met een sopje en laat de koelbox daarna even goed luchten met de deksel open. Zo zorgt u ervoor dat vervelende geurtjes weinig kans krijgen.

Veel koelplezier gewenst!

Foto: Aqua Mechanical, Utah
Licentie onder Creative Commons

Mocht u nog andere tips hebben, laat het hieronder achter.